Jdi na obsah Jdi na menu

tygr Indický

26. 12. 2016

Tygr indický také zvaný tygr bengálský je nejpočetnější poddruh tygra. Vyskytuje se převážně v okolí ústí řeky Gangy, v Indii a Bangladéši.

Popis

Tygří samci váží v průměru kolem 210 kg , obzvláště velcí jedinci až okolo 300 kg, zcela výjimečně zřejmě i více. Dosahuje délky okolo 3 m (včetně ocasu), nejdelší změřené kusy až okolo 320-330 cm . Délka hlavy činí 25-38 cm.

Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží obvykle 100-160 kg. Délka hlavy je 20-30 cm. V průměru dosahují samice délky 2,5 m a váhy 150 kg, délka zubů se pohybuje 4 - 5 cm.

Indičtí tygři dorůstají podobné velikosti jako tygři ussurijští a spolu s nimi jsou tak největšími kočkovitými šelmami na světě.

Pruhování je méně husté než u ostatních tygrů, černé na žluto - až oranžovo - hnědém podkladě. Jeho zbarvení ho v lesních porostech dokonale maskuje. Černé pruhy na jeho srsti totiž připomínají stíny rostlin a větví.

Lov a potrava

Tygr je samotářské zvíře lovící převážně v noci, není to vytrvalý běžec, takže si za své oběti často vybírá slabá nebo zraněné zvířata. Útočí tak, že se nejdříve připlíží ke kořisti v trávě (díky jeho maskovaní si ho oběť mnohdy nevšimne ani tehdy, plíží-li se ve velice nízkém porostu) a poté ji rychlým skokem polapí. Kořist usmrtí tak, že jí prokousne hrdlo nebo jí kousne do týla a zlomí vaz. Tygr útočí nejčastěji zezadu, ulovenou kořist si poté odtáhne do houští a její zbytky přikryje listím (tygři se často ke své kořisti opět vrací).

Mezi hlavní složky potravy patří středně velcí a velcí kopytníci jako jsou jeleni , antilopy , divoká prasata, gaurové a buvoli. Nepohrdne také menšími zvířaty jako jsou zající, opice, hulmani a pávi. Jsou známy také útoky na nosorožce, krokodýly a mladé slony. Čas od času uloví také predátory jako jsou levharti, medvědi, vlci, lišky a dhoulové.

Rozmnožování

Tygr indický se rozmnožuje během jara, hledá samici v jejím teritoriu, kde s ní pak 20-80 dní zůstává. Samice je schopna oplození pouze 3-7 dní. Po úspěšném spáření se samec opět vrátí do svého teritoria.

Samice si poté během 2 týdnů vyhledá doupě (např. ve skalních dutinách nebo pod vyvráceným stromem), ve kterém vrhne 3-4 mláďata. Jsou sice slepá, ale mají už srst podobnou dospělým jedincům. Samice kojí mláďata zhruba 8 týdnů, pak jim začne nosit menší kousky masité potravy. Později matka nechává svá mláďata, aby si sama ulovila vlastní potravu. Ještě před dosažením jednoho roku jsou mladí tygři schopni sami lovit.